Joulu on pian ovella ja siihen kuuluva kulutushysteria alkaa jo nostaa päätään alennusmyyntien, kuten Single’s Day ja Black Friday, muodossa. Joulu voi olla muutakin materiaa, eikä se tarkoita, että ystäviä ja omia rakkaita ei saisi muistaa lahjoilla. Tässä 5 vinkkiä, miten annat haluttuja joululahjoja ilman, että joulukuun budjettisi on suurin lovi vuoden kuluissasi.
Keskustele lahjoista niiden saajien kanssa, jos voit. Tämä ei tarkoita, että kerro, mitä aiot antaa lahjaksi, vaan voit keskustella asioista kuten budjetti, teema ja haluatteko tänä jouluna vaihtaa lahjoja ollenkaan. Saatat yllättyä siitä, kuinka monen kanssa vaihdat lahjoja vain siksi, että niin ”kuuluu tehdä”. Omalla kohdallani on muutamia läheisiä ihmisiä, joiden kanssa emme ole vaihtaneet joululahjoja enää useaan vuoteen, koska olimme molemmat samaa mieltä ja asiasta oli täten helppo sopia. Jos joku kuitenkin kokee, että aineellisten lahjojen saaminen tai vaihtaminen on tärkeää, pidä ainakin huoli, että et anna lahjaksi vastaanottajan kannalta turhaa krääsää ja voit myös pyytää vastapalvelukseksi saman huomioimista.
Anna aineettomia lahjoja. Aineettomat lahjat, elämykset ja kokemukset ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, mutta aineettomankaan lahjan ei tarvitse olla kallis. Lahja voi olla myös se, että lupaat tehdä jotakin, millä helpotat lahjan vastaanottajan elämää. Tällainen lahja voi olla itse tehty lahjakortti, jolla hoidat itse lahjansaajan lapsia tai kolaat lumet isovanhemman pihalta kolme kertaa talven aikana. Onko sinulla osaamista, mitä voit tarjota jollekin avuksi? Usein ihan jo arkisissa asioissa auttaminen vie lahjan saajalta pois huolta ja vapauttaa aikaa muuhun. Täten oman aikasi antaminen, kunhan myös itse teet sen mielelläsi, on hinnaltaan oman aikasi verran, mutta varmasti vieläkin merkityksellisempää vastaanottajalle. Monelle läheisellesi ihmiselle paras lahja, mitä voit antaa, on jakamaton läsnäolo – ilman somea ja muita häiriötekijöitä.
Anna käytettyä, jos se sopivaa. Käytetyn tavaran lahjaksi antamista karsastetaan edelleen ja varsinkin joulun materiaali-ilakoinnissa, käytetyn tavaran antaminen voi tuntua jopa tökeröltä. Tätä kannattaa kuitenkin yrittää ajatella lahjan ja sen saajan kannalta. Varsinkin, jos lahjan saaja itsekin ostelee kirpputorilta ja myy vanhoja tavaroitaan netissä, kannattaa tätä vaihtoehtoa harkita. Jos tiedät, että lahjan saaja oikeasti haluaa jotain sellaista joululahjaksi, että sen voi hyvin antaa myös käytettynä, miksi et niin tekisi. Parhaimmillaan saat täytettyä toisen toiveen, olet nähnyt hieman vaivaa niiden löytymiseen ja säästät itsekin hieman rahaa niiden hankkimisessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pienet huonekalut, astiat ja design-esineet (kunhan varmistat, että maksat käytetystä tavarasta oikeasti vähemmän kuin uudesta). Itse ostan pienelle kummipojalleni joululahjaksi käytettyjä lastenkirjoja ja ehdotus tähän tulikin kummipoikani äidiltä.
Panosta niiden lahjoihin, joille se oikeasti on tärkeää. En ole joulun vihaaja, en vain pidä sen viettämiseen liittyvästä materialismista. Jos siis päädyt ostamaan aineellisia lahjoja, panosta niiden läheisten lahjoihin, joille se kaikista eniten merkkaa. Esimerkiksi lapselle itsessään jo pakettien avaaminen ja sieltä yllätyksen löytyminen voi olla elämys, mistä saadaan iloa vielä pitkäksi aikaa ja monesti itse lahja voi menettää merkityksensä nopeammin. Toisaalta kumppanin kanssa aineellisten lahjojen vaihtaminen jouluna voi olla kummallekin todella tärkeää ja kannattaakin miettiä, onko se tärkeämpää kuin yhden lahjan kohdalla säästäminen.
Anna itse tehtyä. Tykkäätkö kutoa, leipoa, maalata, piirtää tai tehdä vaikka puutöitä? Jos pidät itse tekemisestä, anna ihmeessä itsetehtyä myös lahjaksi, ja mikä tärkeintä – pidä lahjansaaja mielessäsi lahjaa tehdessäsi. Ajatuksella toiselle suunnitellut villasukat lämmittävät talven pakkasella erityisen lämpimästi. Olen saanut ja antanut useana vuonna lahjaksi itsetehtyjä joulupipareita, joulukonvehteja ja muita herkkuja. Toki niidenkin ainekset maksavat jonkin verran ja valmisteluun joutuu käyttämään aikaa, mutta itsetehty on silti persoonallisempaa ja edullisempaa kuin kaupan hyllyltä hädässä mukaan napattu konvehtirasia.
Lyhyesti siis: älä anna turhaa roskaa, suosi aineettomia lahjoja ja jos voit, ole avoin lahjojen antamisesta niiden saajien kanssa. Jos haluat pyrkiä vähentämään lahjoihin tuhlaamista, se vaatii myös hieman enemmän suunnitelmallisuutta kuin aatonaattona kauppakeskuksessa palloilu. Viimeisenä muistuttaisin vielä, että kun hankit lahjaa toiselle, vaikka se olisi käytettyäkin, muista kenelle olet lahjaa hankkimassa. Tarkoitus ei ole, että hukkaat muiden lahjoissa säästetyt rahat, kun löydätkin jotain, mitä itse haluat.
Oletko antanut aineettomia lahjoja tai luopunut lahjojen vaihtamisesta jonkun kanssa?