Naisten rahapuheen ei tarvitse tuntua tytöttelyltä.
Ellei ole sisäiseltä elämältään kuin munkki, en usko, että säästämällä joka ikisen penninsä voi elää täysin onnellista ja täyteläistä elämää. Usein säästäminen yhdistetään siihen, että rahan kuluttaminen lopetetaan täysin ja säästöä haetaan luopumalla asioista, joista oikeasti nauttii. Väitän, että käyttämällä rahaa tietoisesti saa iloa paljon enemmän kuin säästämällä muutamia euroja tarjouksia metsästämällä. Toisaalta kaikesta kuluttamisesta syyllistetään nykyään niin, että ystävän kanssa nautittu kahvi saadaan kuulostamaan taloudellisesti vastuuttomalta toiminnalta. Pelkkä kulutussyyllistämisen kohteena oleminen ei johda onnellisuuteen elämässä eikä taloudessa – rahan ja oman talouden ymmärtäminen, taloudellinen itsenäisyys ja tietoinen kuluttaminen johtavat. Haluan kirjoittaa rahasta, sijoittamisesta ja kuluttamisesta, jotta jokaisella naisella olisi keinot hallita omaa talouttaan ja vaurastua.
Olen Noora, 27-vuotias ja nykyisessä elämässäni olen monia asioita: opiskelija (vielä toistaiseksi), työntekijä, urheilija, rahasta ja taloudesta kiinnostunut sekä yrittäjyydestä haaveileva. Olen sijoittanut ensimmäisen kerran rahastoihin vuonna 2015. Tämän jälkeen opiskelin lisää sijoittamisesta ja aloin säästää kustannustehokkaampiin rahastoihin 2018 alkaen. Ensimmäiset 2015 ostetut rahastot olen myös jo myynyt ja sijoittanut järkevämmin. Vuoden 2019 alusta aloin sijoittaa myös suoriin osakkeisiin ja nykyään salkkuni onkin painottunut jopa enemmän osakkeisiin kuin rahastoihin. Muutamassa vuodessa olen kasvattanut omaisuuttani parin tuhannen euron säästöistä yli 15t€ sijoitussalkkuun, omistusasuntoon sekä aika turvattuun talouteen.
Ostin keväällä 2020 ASP-lainalla ensiasuntoni. Se tulee olemaan myös ensimmäinen sijoitusasuntoni, kunhan olen asunut asunnossa 2 vuotta ja toki ostanut itselleni uuden kodin. Tulevaisuudessa siis asuntosijoittaminen sekä asuntoflippaus kiinnostaa ja olenkin päässyt nyt aloittelemaan remontoimalla 80-luvulla rakennettua ensiasuntoani.
Koen olevani etuoikeutettu, koska olen saanut kohtuullisen hyvän talouskasvatuksen jo lapsena. En ole esimerkiksi ikinä ottanut ns. huonoa lainaa. Toisaalta, koska olen jo todella nuorena alkanut tienata omaa rahaa, olen joutunut opettelemaan järkevää kuluttamista välillä kantapäänkin kautta ja takana on myös kausia, kun olen elänyt palkkapäivästä palkkapäivään. Koen myös, että koska olen nainen, olen kohdannut jonkin verran ennakkoluuloja siitä, että ei naisen pitäisi ymmärtää mitään taloudesta ja vaurastumisesta – sehän on melkein itsekästä. Financial feminism lienee tähän maailmaan ihan tervetullutta.
Olen viimeisten vuosien aikana oppinut paljon itsestäni puhkikuluttavan oravanpyörän ja burnoutin kautta. Olen vuosien ajan uhrannut kaiken energiani työlle, opiskeluille ja harrastuksille. Vaikka kuinka nautinkin niiden kautta saaduista saavutuksista, itseni kehittämisestä yhä tehokkaammaksi ja ulkopuolisen silmin täydellisen urakiiturin vauhdistani, jossain vaiheessa raja tuli vastaan. Näiden kokemusten myötä olen yhä matkalla oppiakseni enemmän siitä, mitä oikeasti edes haluan elämältäni ja kuinka voin työskennellä fiksummin, en tehokkaammin. Kun raja itseni venyttämisen kanssa tuli vastaan, olin kiitollinen itselleni siitä, että olin rakentanut talouteni niin, että pystyin ottamaan askeleen kauemmas älyttömän kuluttavasta työstäni.
”Miljoonan alku” kuvaa sitä, kuinka kenellä tahansa on mahdollisuus alkaa ajatella taloudellisemmin ja pyrkiä saavuttamaan taloudellinen itsenäisyys sekä itsevarmuutta rahan kanssa, jos vain opettelee siihen oikeita taitoja ja ajatusmalleja. Toisaalta miljoonaomaisuus on jotain, minkä haluan itse joskus saavuttaa. Halusitpa siis oppia sijoittamisen perusteita, miettiä mihin ja miksi rahaasi kulutat tai olla sukusi ensimmäinen miljonääri, jää ihmeessä seuraamaan!