Mikä on ETF ja miten se eroaa indeksirahastosta?

  • tehnyt

*Postaus sisältää affiliate-mainoslinkin Nordnettiin.

”Miten ETF-rahasto eroaa muista rahastoista?” on kysymys, johon olen törmännyt useaan otteeseen ja aihe tuntuu aina aiheuttavan hämmennystä. Kun itse aloitin sijoittamisen, ETF-rahasto tuntui niin hämmentävältä sijoituskohteelta, että päädyin suosiolla vain yksinkertaisempien indeksirahastojen pariin, koska niiden perusperiaatteet on helppo ymmärtää. Loppujen lopuksi ETF ei kuitenkaan ole niin erilainen muihin rahastoihin verrattuna. Niinpä yritän nyt valaista: mikä on ETF ja miten ETF eroaa indeksirahastosta?

ETF-rahasto eli Exchange Traded Fund -rahasto eli pörssinoteerattu rahasto on rahasto siinä missä muutkin rahastot, eli se sijoittaa eri komponentteihin, kuten osakkeisiin ja arvopapereihin ja yksi rahaston osuus on siis ”kokoelma” niitä asioita, mitä rahasto sisältää. Yleensä ETF-rahasto myös seuraa jotakin indeksiä, samoin kuin indeksirahastot tekevät. ETF-rahastoista voi kuitenkin löytää tarkemmallekin markkinalle sijoittavina kuin mihin indeksirahastot pystyvät. Mutta nämähän on kaikki ihan muidenkin rahastojen ominaisuuksia, miksi ETF-rahastoja siis on olemassa?

ETF-rahastojen erikoisominaisuus on pääteltävissä jo niiden nimestä. Ensinnäkin ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä. ETF-rahastoilla käydään lisäksi kauppaa osuuksittain, eli jos haluat sijoittaa ETF-rahastoihin, et voi ostaa sitä vain sillä summalla kuin haluat, vaan joudut ostamaan yhden tai useamman kokonaisen osuuden, joilla on tietty markkinoiden määrittämä hinta. ETF-rahastoilla voidaan myöskin käydä kauppaa aina pörssin auki ollessa, eli ETF-rahastoja voi ostaa ja myydä pitkin päivää. Tämä johtaa myös siihen, että ETF-rahastojen hinta vaihtelee sen mukaan, kun kauppaa käydään. Eli siis jos ETF-rahaston yhden osuuden hinta on jonain hetkenä 200€, on silloin 200€ minimihinta, jolla pääset ostamaan kyseistä rahastoa itsellesi. ETF-rahastoilla käydään siis kauppaa vähän kuin osakkeilla – eli et voi ostaa vain pientä siivua osakkeesta tai ETF-rahastosta, kauppaa voi käydä pörssin ollessa auki ja hinta vaihtelee markkinan mukaan.

Jos harkitset sijoittamista ETF- tai indeksirahastoon, Nordnetillä on valikoimaa molemmissa. Nordnetin kautta onnistuu myös kuukausisäästäminen rahastoihin. *Avaa tästä maksuton asiakkuus Nordnettiin.
Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Nyt kun ETF-rahaston perusperiaatteet on käyty läpi, selvennetään vielä iänikuinen vastakkainasettelu. Miltä näyttää ETF-rahasto vs. indeksirahasto.

ETFIndeksi
Käydään kauppaa pörssin aukioloaikanKäydään kauppaa kerran päivässä
Kauppa toteutuu silloin, kun joku ostaa osuuden (likvidi)Kaupan toteutuminen voi kestää (vähemmän likvidi)
Ostetaan kokonaisina osuuksinaVoi ostaa pienempiä osuuksia rahasto-osuuksista
Minimisijoitus yhden rahasto-osuuden hinnan verranMinimisijoitus aina saman kokoinen rahaston ehtojen mukaan
Hankintahinta on tiedossa ostaessa ja myydessäHankintahinta toteutuu päivän päätöskurssin mukaan
Yleensä kalliimmat kaupankäyntikulutYleensä pienemmät kaupankäyntikulut
Yleensä pienemmät juoksevat kulutYleensä kalliimmat juoksevat kulut
Voi sijoittaa muuhunkin kuin indeksiin, parempi valikoimaSijoittaa ennalta määrättyyn indeksiin
Voi kuukausisäästääVoi kuukausisäästää

Lähtökohtaisesti, jos sijoitat ETF- tai indeksirahastoon, jotka seuraavat samaa indeksiä, suurimmat erot ovat kaupankäynnin tavassa ja hieman kuluissa. Jos taas haluat sijoittaa rahastoon, joka ei seuraa vain indeksiä, vaan pyrkii esimerkiksi myös sijoittamaan vastuullisesti, ETF-rahastoista voi löytyä paremmin valikoimaa kuin indeksirahastoista. Loppujen lopuksi rahaston valinnassa kyse on siitä, mitä rahastoihin sijoittamisella tavoittelet.

Oletko päätynyt sijoittamaan ETF- tai indeksirahastoihin?