Oletko ikinä käyttänyt aikaa siihen, että selvität, mistä kaupasta saat halvimman kahvipaketin? Tai käyttänyt aikaa googlataksesi, mistä saat haluamasi kasvoseerumin pari euroa halvemmalla? Tai selaatko kotiin tupsahtavia markettien alekuvastoja toiveenasi tehdä pieniä arjen säästöjä? Rohmuatko tukkukaupalla reseptejä, joilla voit säästää kotiruokailun kustannuksissa? Oletko ikinä miettinyt, että tämä säästön tavoittelu voi todellisuudessa maksaa sinulle.
Älä ymmärrä väärin – tottakai voit säästää 10 senttiä sieltä ja euron täältä ja näistä pienistä puroista voi lopulta koostua ihan kivakin kasa kolikoita, jonka voi tuhlata itselleen mieluisiin asioihin. Jos kuitenkin huomaat maidon olevan alennuksessa, lähdet sitä varten kauppaan ja käytät koko episodiin tunnin aikaasi, oletko todella säästänyt oikeasti yhtään mitään? Lähdit kauppaan alennuksen innoittamana ja luultavasti päädyt ostamaan jotakin maidon lisäksi. Kyllä, säästit ehkä rahaa ostoksesi normaaliin hintaan verrattuna, mutta mikä kustannus aikasi käyttämisellä on ollut?
Todellisuudessa meidän ajallamme on hintalappu, ihan jokaisella. Perinteisesti töissä vaihdat aikaasi ja energiaasi saadaksesi vastineeksi rahaa. Tämä hintalappu on helppo ymmärtää. Käytännössä kuitenkin sillä, mihin käytät vapaa-aikasi, on myös jokin hinta. Jos käytät tuhottomasti aikaa selvittääksesi, miten saat vähennettyä kustannuksiasi vain marginaalisen pienellä summalla, käytät siihen samalla aikaasi, jonka voisit panostaa itseesi. Potentiaalisesti tätä samaa aikaa voisit käyttää kehittääksesi taitoja, joista voi tulevaisuudessa olla sinulle hyötyä. Voisit käyttää aikaasi unelmiesi tai tavoitteidesi saavuttamiseen. Toisaalta tätä samaa aikaa voit käyttää myös palautumiseen ja pysähtymiseen, jotta et polttaisi itseäsi loppuun, mikä ei enää nykypäivänä ole itsestäänselvyys. Jos nämä asiat tuovat elämääsi jotain parempaa kuin pari senttiä halvempi kotona keitetty aamukahvi maidolla, onko vaihtokauppa sinulle järkevä?
Vaikka tuote olisi kalliimpikin, ei säästön tavoittelu siltikään välttämättä kannata. Jos muutaman kympin säästämisen vuoksi joutuisit googlailemaan, soittelemaan ja yleensäkin näkemään enemmän vaivaa ostoksen saamiseksi, kannattaa miettiä, onko se todella sen arvoista. Tietenkin poikkeuksen näihin kaikkiin tekee se, jos olet todellinen tarjoushaukka, joka saa elämässään suurimmat kiksit siitä, että löytää tuotteen keskivertokuluttajaa halvemmalla. Eikä siinäkään ole mitään vikaa. Joskus, jos on pitkään harkinnut jotain kalliimpaa hankintaa, on täysin perusteltua odotella, koska tuote sattuisi tulemaan alennukseen. Myös, jos aiot opetella itse jonkin taidon – vaikka tapetoimaan tai vaihtamaan itse auton renkaat – se on hyvä tapa samalla säästää omissa kustannuksissa, kunhan olet oikeasti halukas käyttämään aikaasi näiden asioiden tekemiseen.
Hintojen kilpailuttaminen, oman kulutuksen suunnittelu ja kohtuullistaminen ovat kaikki säästämisen peruspilareita, mutta niiden toteuttamisen pitäisi pohjautua omiin arvoihin. Omia arvojaan voi ymmärtää vasta siinä vaiheessa, kun pystyy erottamaan, mitä haluaa oikeasti itse elämältään ja mitä tekee vain, koska yhteiskunta ja ympäristömme meiltä niin odottaa. Toisaalta omien taloudellistenkin valintojen tulisi olla linjassa sen kanssa, mihin oikeasti haluaa energiaansa laittaa. Jos maksat 60e kuntasalijäsenyydestä kuukaudessa, vaikka et käy siellä, mutta pihistelet kerran kuussa ostaessasi pari euroa halvemman kahvipaketin ja sen jälkeen nieleskelet joka aamu kitkerää litkua hampaat irvessä, valintasi eivät ole linjassa omien arvojesi kanssa.
Kannattaa siis miettiä, mihin aikaasi oikeasti käytät ja paljonko säästön tavoittelu maksaa sinulle. Sitten onkin kyse enää siitä, että määrität, mikä on se summa, jolla nostat takapuolesi penkistä ja milloin taas tyydyt saamaasi hintaan ja maksat muille. Jos tässä vaiheessa toteat, että sinun aikasi on arvotonta, etkä näe syytä olla vaihtamatta aikaasi minimaaliseen säästöön, voi siihen saada uusia näkökulmia harkitsemalla omia arvojaan ja tekeekö elämässä niitä asioita, joita oikeasti haluaisi tehdä, jos vain olisi aikaa.