Onko sinulla lainaa maksettavana, mutta sijoittamisen aloittaminen houkuttelisi? Olet ehkä jo laskenut, paljonko voisit joka kuukausi sijoittaa. Ennen kuin alat sijoittaa, kannattaa kuitenkin miettiä, mikä on kannattavaa. Kannattaako sijoittaa, jos samalla rahalla voisi maksaa pois lainaa?
Käytännössä lainanmaksua kannattaa miettiä vähän kuin ”käänteisenä sijoittamisena”. Tämä tarkoittaa sitä, että maksamalla lainaa parempaa voittoa kuin sijoittamalla. Tämän voi ajatella vertaamalla lainan korkoja ja sijoituksen voittoja. Eli jos lainan korko on esimerkiksi 5% ja sijoittamalla saisit 7% voittoa, voisi sijoittamalla jäädä vielä kokonaisuudessa hieman voitolle. Jippo piilee kuitenkin siinä, että lainan korko tulee pysymään ainakin hyvin lähellä 5 prosentia (eikä ole ainakaan itsestään pienenemässä), kun taas 7 prosentin voitot sijoituksista eivät välttämättä ole yhtä varmoja. Täten riski joutua kokonaisuudessa tappiolle sijoittamalla rahaa, jolla voisi maksaa lainaa pois, nousee huomattavasti. Kannattaa siis ajatella, että maksamalla 5% korolla olevaa lainaa pois, saat periaatteessa 5% voittoa lyhentämällä lainaa.
Tilanne muuttuu, jos tehdäänkin suurempi ero lainan koroille ja tarjolla oleville voitoille. Esimerkiksi nollakorolla olevan lainan ja sijoittamisen 7% voittojen vertaaminen on huomattavasti kannattavampaa. Jos sinulle annettaisiin 1000 euroa lainaa ilman korkoa, sijoittamalla saman verran saisit vuoden kuluttua takaisin 1070 euroa, voisit maksaa 1000e lainaa takaisin ja pitää itse 70e, miksi et sijoittaisi ja tekisi sitä vaikka uudelleen? Ongelma piilee kuitenkin jälleen sijoittamisen voittojen epävarmuudessa. Periaatteessa, jos tarjolla olisi varma 1% voitto sijoittamisesta, sen sijoittaminen olisi kannattavaa, jos lainasta ei maksa korkoa.
Tämän pohdinnan jälkeen päästään kuitenkin pyöreästi tilanteeseen, jossa sijoittaminen ei välttämättä kannata, jos maksettavana olisi korollisia lainoja. Poikkeuksina ovat tilanteet, joissa sijoittamisen voitto on taattu, mutta nämä ovat harvassa. Poikkeus on tosiaan myös korottomat tai ainakin hyvin matalakorkoiset lainat, jos on valmis ottamaan riskin siitä, että maksaa itse mahdolliset sijoitusten tappiot. Ne, jotka ottavat esimerkiksi opintolainaa sijoittaakseen sen, toteuttavat juurikin tätä ajatusta. He valitsevat sijoittamisen sen sijasta, että maksaisivat lainaa pois, koska ovat valmiita ottamaan riskin saadakseen sijoittamisesta voittoa. Jos sinulla on asuntolainaa hyvillä ehdoilla, voi olla ihan järkevää hajauttaa varallisuuttaan myös sijoituksiin, eikä vain pyrkiä maksamaan asuntolainaa pois kaikella ylimääräisellä rahalla.
Fiiliksen perusteella arvo-osuustilin pystyttäminen ja ensimmäisten rahasto-osuuksien osto houkuttaa, vaikka lainojakin olisi maksettavana. Varsinkin, kun nykyään sijoittaminen on tehty helpommaksi kuin ikinä ja sijoittaminen pienilläkin summilla on tehty mahdolliseksi ihan kenelle vain. Siitäkin huolimatta kannattaa harkita omaa tilannetta pitkässä juoksussa. Jos lainan korko on 10%, saat sitä pois maksamalla käytännössä taattua 10% voittoa, kun vältyt maksamasta enempää korkoa maksamallesi summalle. Se on enemmän kuin mitä Helsingin pörssiltä voi keskimäärin odottaa saavansa voittoa vuodessa ja sekään voitto ei ole ikinä taattua.
Kannattavinta on siis tehdä itselleen suunnitelma, mikä tukee omia tavoitteita. Tärkeintä on, että taloutesi on turvattu, maksoit sitten lainaa pois tai sijoitit. Pidä siis huoli, että sinulla on hätävaraa tallessa ja sijoitat vain rahaa, joka sinulla on varaa menettää. Jos ihan välttämättä haluat aloittaa sijoittamisen esimerkiksi rahastoihin joka kuukausi lainasta huolimatta, aloita vain pienellä summalla. Tällä tavoin saat pidettyä huolen, että sinulla on varaa maksaa lainaa pois minimisummia nopeammin, mutta saat silti valmiiksi ajallista hajautusta salkkuusi, kun lainojen pois maksun jälkeen voit alkaa sijoittaa enemmän joka kuukausi.
Sijoitatko siis rahaa, jolla voisit maksaa pois lainaa? Saisitko parempaa tuottoa maksamalla lainaa pois vai onko sijoittaminen sinulle kannattavampaa?