Jos sijoittamisen aloittaminen pelottaa, lue tämä

  • tehnyt

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua pelottavalta varsinkin, kun netti on pullollaan tuomionpäivän ennustuksia kapitalistisen rakenteemme kestämättömyydestä ja jatkuvasti muistutellaan, että pörssissä voit myös menettää kaikki rahasi. Vaikka molemmat näistä ovatkin totta, ei sijoittamisen tarvitse olla niin iso mörkö. Jos siis olet miettinyt aloittamista, mutta sijoittamisen aloittaminen pelottaa, käydäämpä läpi muutamia yleisimpiä pelkoja sijoittamiseen liittyen.

Voin menettää pörssiin kaikki sijoittamani rahat.” En aio kaunistella tätä: niin voit ja se joka kieltää tämän, ei välttämättä ymmärrä, miten pörssi on vahvasti sidottuna sijoittajien psykologiaan. Jos ihan kaikki haluavat tietyn yrityksen osakkeista eroon samaan aikaan, osakkeen hinta menee kohti nollaa, kun kaikki yrittävät saada vielä jotain rahaa sijoituksistaan takaisin (ja niin pitkään, kun kyseisille osakkeille on ostajia). Se mikä on hyvää, sijoitus itsessään ei voi mennä negatiiviselle (ellet ole sijoittanut lainarahalla). Väitän kuitenkin, että tilastollisesti todennäköisempää on menettää kaikki rahansa esimerkiksi rahapeleihin kuin sijoittamisella. Sijoittamisessa on myös se hyvä puoli, että et ole menettänyt mitään niin pitkään kuin et realisoi tappioita, eli myynyt sijoituksiasi tappiolla. Kun sijoitat, on äärimmäisen tärkeää sijoittaa vain rahaa, minkä olet valmis myös menettämään, eli et siis sijoita rahaa, jota tarvitset oikeasti ihan vaan elämiseen. Vastineena tälle rohkeudelle voit saada pörssistä voittoa. Omien sijoitusten riskien hallintaan on myös olemassa keinoja.

Mitä, jos oikeasti menetänkin pörssiin kaikki rahani”. Itse olen ajatellut sen niin, että jos kaikki sijoitukseni vetävät nollille, on elämässä yleisestikin jo isoja ongelmia. Pörssi reagoi epävarmuuteen markkinoilla – jos ei ole tietoa tekevätkö yritykset tulosta, ainakin osa sijoittajista haluaa rahansa niistä irti. Jos mietitään niinkin globaalia ja isoa tapahtumaa kuin korona, se laski hetkellisesti pörssejä rajusti, lähti takaisin nousuun ja on jo aikalailla palautunut aiempaan ralliinsa. Tosin vaikutukset tulevaisuudessa ovat viellä avoinna. Ne jotka uskalsivat ostaa dipistä (en minä), pääsivät tänä vuonna ihan hurjille voitoille. Pörssin täysin nollille päätyminen pysyvästi vaatisi siis jotain huomattavasti suurempaa kuin koronan. Jos sellaista tulee, luulen, että ainakaan omalla kohdallani sijoitusten tilanne ei ole se ensimmäinen huoleni.

”En osaa eikä minulla ole rahaa aloittaa”. Nykyään netissä on usealla eri kielellä todella paljon tietoa siitä, miten voit aloittaa sijoittamisen. Aina on parempi sijoittaa vain asioihin, joita itse ymmärtää, mutta esimerkiksi indeksirahastojen perusteet löydät varmasti varsin nopealla tutkimisella. Sinun ei tarvitse olla ammattilainen päästäksesi alkuun. Mitä rahaan tulee, kyse on usein valinnoista. Sijoittamiseen pääsee nykyään kiinni 10-15€/kk summilla, jonka todella moni pystyisi niin halutessaan kuukaudessa säästämään. Jos juuri nyt et ihan oikeasti pysty tuota summaa sijoittamaan edes satunnaisesti, kannattaa sijoittamista kuitenkin opiskella, jotta olet varmempi tekemisestäsi, kun pääset aloittamaan.

”Eikö pelkästään säästäminen olisi turvallisempaa”. Inflaatio nakertaa kaikkea tililläsi seisovaa rahaa, koska säästötilienkin korot ovat nykyään niin matalia. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli vuonna 2019 yhden prosentin, eli viime vuonna kaikki korottomalla tililläsi makuutettu raha menetti arvoaan yhden prosentin verran. Vuonna 2020 inflaatio on prosentuaalisesti jotain muuta, mutta se tulee silti syömään rahojesi ostovoimaa. Jos sijoittamisen aloittaminen pelottaa, pitäisi myös inflaation aiheuttaa pieniä väristyksiä. Jos taas sijoitat rahasi pörssiin ja saat sieltä keskimäärin esim. sitä kuuluisaa 7% vuosittaista voittoa, jäät inflaationkin jälkeen voitolle. Sijoittaminen on myös usein huomattavasti parempi paikka rahoillesi kuin turhan krääsän shoppailu.

”Sijoittaminen on vaikeaa, työlästä ja epävarmaa”. ”Osta ja unohda” on monelle paras taktiikka, eikä sijoittaminen tarkoita automaattisesti sitä, että joutuisit kyttäämään jatkuvasti yksittäisten osakkeiden menoa. Tämä taktiikka pätee toki parhaiten niille, joiden tavoite on holdata sijoituksiaan mahdollisimman pitkään ilman, että niitä myy välissä pois – ei siis päde treidaajiin. Jos pelkäät jo nyt sitä, että jonain päivänä näet sijoitustesi arvon laskevan, usein paras ratkaisu silloin on laittaa puhelin pois ja antaa asian olla. Et voi itse vaikuttaa pörssiin, ellet ole suunnilleen miljoonien arvoisia kertasijoituksia tekevä tai joku jolla on näkyvyyttä ja jaat (laittomasti) sijoitusneuvoja saadaksesi muut ostamaan tai myymään jotain tiettyä osaketta hyötyäksesi itse tilanteesta. Jos kyttäät ahdistuneena laskevaa käyrää, paniikki siitä, että pitäisikö vaan myydä kaikki, on jatkuvasti läsnä. Niinkuin jo aiemmin todettu, et ole menettänyt vielä mitään, ellet myy tappiolla. Tappiolla myyminen ei välttämättä ole kannattavaa, ellet oikeasti tiedä aivan varmaksi, että yrityksen osakkeet eivät tule enää ikinä nousemaan takaisin.

”Mitä, jos aloitankin huonoon aikaan”. Markkinoiden ajoittaminen on hankalaa, eikä se välttämättä maksa vaivaansa, koska jokin koronan kaltainen pörssejä sekoittava tekijä voi tulla milloin vain, eikä koronankaan suhteen olla vielä selvillä vesillä. Aika on sijoittajan paras ystävä, eli vaikka sijoituksesi menisivät heti oston jälkeen miinukselle, voivat ne 10 vuoden kuluttua silti olla hyvinkin plussalla. Vaikka sijoittaminen on lähtökohtaisesti kannattavaa, ei se ole joka tilanteessa fiksua. Tämä tilanne tulee vastaan esimerkiksi silloin, jos toinen vaihtoehto olisi laittaa ylimääräistä rahaa korkeakorkoisten lainojen maksuun. Harkitse siis aina itse, että onko nyt juuri hyvä aika sijoittaa vai olisiko sen huonon lainan maksaminen pois kuitenkin kannattavampaa. Vaikka sijoittamisen aloittaminen ei olisikaan juuri nyt ajankohtaista, kannattaa aika ennen aloittamista käyttää kuitenkin hyödyksi opiskelemalla!

Mitä, jos uskaltautuisit aloittamaan sijoittamisen? Jos olet jo aloittanut, onko alun jännitys jo tasaantunut?