4 askelta oman talouden hallintaan

  • tehnyt

Oletko rohkaistunut opiskelemaan sijoittamista ja harkitset ensimmäisten rahastojen ostamista? Onneksi olkoon, olet tekemässä ison palveluksen itsellesi tulevaisuutta varten! Kannattaa kuitenkin miettiä, lähdetkö katsomaan varallisuutesi kasvattamista oikeasta suunnasta. Vaikka olisit jo sijoittanut pidempään, voi silti olla, että olet sivuuttanut muita oman taloutesi hallintaan liittyviä faktoja. Sijoittaminen on tärkeä työkalu, mutta on syytä huolehtia siitä, että taloutesi on vankalla pohjalla, minkä päälle voit rakentaa omaisuutta. Jos tavoitteenasi on ottaa oma taloutesi hallintaan, pääset alkuun seuraamalla näitä neljää askelta:

Tee tilannekartoitus. Tämä tarkoittaa sitä, että kartoitat oman taloudellisen nykytilanteesi – mitä lainoja sinulla on, säästöjä, sijoituksia? Toisaalta on tärkeää tietää, mistä rahaa on tulossa – tuleeko palkkatuloja yhä tulevaisuudessakin vai onko tilanteesi muuttumassa suuntaan tai toiseen. Tilannekartoitukseen kuuluu myös omien tavoitteiden ja aikahorisontin selvittäminen, koska tämä vaikuttaa jonkin verran siihen, kuinka paljon riskiä voit ottaa ja minkä pitäisi olla prioriteettisi. Voit siis tilanteestasi riippuen päätellä itse, mitä lähdet oman taloutesi kanssa tekemään ensimmäiseksi ja millä tahdilla. Mitä aiemmin elämässäsi otat oman taloutesi hallintaan, sitä enemmän saat etumatkaa muihin ja voit halutessasi ottaa enemmän riskejä. Vaikka säästöhorisonttisi olisi lyhyempi, oman talouden hallinta tuo silti taloudellista itsevarmuutta ja vapauden tehdä elämässä valintoja oman tahdon mukaan.

Maksa ensin pois paha laina. Käytännössä mitä vain tavoitteletkin, on ”pahan lainan” maksaminen pois mahdollisimman nopeasti yleensä järkevintä. Jos päätät silti keskittyä muun varallisuuden kasvattamiseen ennen korkeakorkoisen lainan pois maksamista, kannattaa pitää ainakin huoli, että ymmärrät oman motivaatiosi siihen. Kun maksat velkaa pois, saat velan koron verran voittoa, mikä on usein parempi kuin mitä voit saada varmasti sijoittamisella. Tehokkaaseen lainojen pois maksamiseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi lainan vyörytystä. Kun korkeakorkoiset lainat on maksettu pois, sinulle vapautuu rahaa, jonka voit käyttää muun omaisuutesi kasvattamiseen!

Kerää hätävarakassa. Jos sinulla ei ole lainkaan hätävarakassaa säästössä, sen keräämisen pitäisi olla velan pois maksamisen kanssa ensimmäisiä prioriteettejasi. Vähintäänkin sinulla pitää olla solidi suunnitelma sen varalle, että elämä heittää kapuloita rattaisiin ja rahan tulo esimerkiksi loppuu. Hätävaraa kannattaa kerätä esimerkiksi niin, että se kattaa 3 tai 6 kuukauden ajalta kaikki menosi. Jos et tiedä, paljonko menosi ovat yhden kuukauden ajalta, on syytä selvittää se ensin. Hätävarakassa ei välttämättä kuulosta kovin seksikkäältä syyltä säästää, mutta sen henkinen vaikutus on valtava sillä hetkellä, kun muuten tippuisit tyhjän päälle.

Laita raha töihin. Toisin sanoen – sijoita se. Jos taloutesi on muuten turvattu ja saat säästettyä rahaa sijoittamiseen, kannattaa tilanteesta ottaa kaikki ilo irti ja tavoitella säästetylle rahalle voittoa. On tärkeää ymmärtää, että pelkästään tilille säästetty raha on inflaation armoilla ja menettää arvoaan jatkuvasti. Tilillä kannattaa siis pitää seisomassa rahaa vain sen verran kuin on pakko, esimerkiksi käyttörahat, hätävara ja lyhyen ajan säästöt. Sijoittamisen aloittamista ei kannata pelätä ja alkuun pääset jo pienilläkin summilla – sijoittaminen ole enää vain valmiiksi rikkaille tarjolla oleva työkalu. Sijoitetun rahan kohdalla pitää kuitenkin aina muistaa, että voittojen tavoitteluun liittyy aina riski. Älä siis sijoita rahaa, jota sinulla ei ole varaa myös menettää. Tämän vuoksi on tärkeää, että huolehdit omasta taloudestasi muutenkin kuin sijoittamalla.

Onko kaikki askeleet huomioitu omassa taloudessasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.