Miten saadaan miljoonan sijoitussalkku?

  • tehnyt

*Postaus sisältää affiliate-mainoslinkin Nordnettiin.

Miljoonan arvoinen sijoitussalkku – kuullostaa isolta ja kunnianhimoiselta suunnitelmalta, vaatii varmasti hullua riskinottoa ja uskomatonta tuuria. Vai onko sittenkään näin? Toki, miljoonan sijoitussalkun voi koostaa hyvin onnistuneilla riskisijoituksilla, tekemällä tarkkaa työtä sijoitusten suhteen tai hyödyntämällä velkavipua. Matemaattisesti kuitenkin laiskallakin sijoittajalla, joka pystyy laittamaan palkastaan sijoituksiin joka kuukausi, on mahdollisuus saada miljoona euroa kasaan. Jos miljoonan sijoitussalkun laskee toteutuvan esim. keskimääräisellä 7% vuosituotolla, ei se ole mahdoton suunnitelma, jos vain antaa sijoituksille aikaa, jotta korkoa korolle -ilmiö saa tehdä työtään.

Miten saa miljoonan sijoitussalkun kasaan 7% vuosituotolla:

Sijoittamalla 45v ajan joka kuukausi 265€, saat kasaan 1 005 038€
Itse sijoitettu raha: 143 100€
Tuotto: 861 938€

Sijoittamalla 35v ajan joka kuukausi 560€, saat kasaan 1 008 590€
Itse sijoitettu raha: 235 200€
Tuotto: 773 390€

Sijoittamalla 25v ajan joka kuukausi 1240€, saat kasaan 1 004 489€
Itse sijoitettu raha: 372 000€
Tuotto: 632 489€

Jos haluat saada isoimman hyödyn korkoa korolle -ilmiöstä, paras ystäväsi on siis aika. Jos vertaat yllä olevia kuvia huomaat, että pisimmän aikaa aikaa sijoittaneella itse sijoituksiin laitettu pääoma on huomattavasti pienempi kuin vähemmän vähemmän aikaa sijoittaneilla, vaikka sijoitukset tuottaisivat joka vuosi ihan yhtä paljon prosentuaalisesti. Tämä johtuu siitä, että voitot moninkertaistuvat ajan kuluessa – eli alat saada voittoa jo voittoa tuottaneillekin osuuksille. Kyse on siis korkoa korolle -ilmiöstä.

Siksi on tärkeää aloittaa mielummin ajoissa pienemmillä summilla kuin myöhään isommilla summilla. Aluksi voitot ovat pieniä, mutta niiden vaikutus moninkertaistuu pitkällä aikavälillä! Mitä lyhyemmässä ajassa yrittää sijoituksia kerryttää, sitä enemmän pitäisi pystyä sijoittamaan omaa rahaa. Tämä johtuu siitä, että korkoa korolle -ilmiön vaikutus on riippuvainen ajasta. Aika siis käytännössä tekee töitä puolestasi.

Keskimääräinen vuosituotto merkitsee

Jo pelkästään indeksirahastoihin sijoittamalla voi hyvinkin saada keskimääräisen 7% vuosituoton, eli poimimatta itse yksittäisiä voittavia osakkeita ja vain luottamalla siihen, että pörssi jatkaa nousuaan. Kaikki riippuu toki siitä, miten markkina tulevaisuudessa pärjää, koska historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta hyvään eikä huonoon suuntaan. Pitkällä aikavälillä (vuosikymmeniä) on mahdoton ennustaa, mihin keskimäärinen vuosituotto tulee asettumaan, koska pörssin liikkeiden ennustaminen on mahdotonta ja varsinkin aloittelevalle sijoittajalle ajatus voi olla pelottava. On tärkeää huomata, että mitä pidempään rahat ovat sijoituksissa kiinni, sitä pienempi vaikutus on esimerkiksi yksittäisillä huonoilla vuosilla. Lisäksi laskukausia on ainakin tähän mennessä seurannut aina nousukausi.

Nordnetin kautta voit sijoittaa rahastoihin alkaen 15€/kk. *Avaa tästä maksuton asiakkuus Nordnettiin.
Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Indeksirahastot ovat tässä laskelmassa hyvä esimerkki, koska niiden avulla päästään lähelle pörssin keskimääräistä tuottoa yleensä matalilla kuluilla. Tämä on laskelma ajan ja korkoa korolle -ilmiön vaikutuksesta, ei siis suositus sijoittaa indeksirahastoihin tai mihinkään muuhunkaan. Täysin riskittömiä sijoituksia ei ole olemassa, joten riskiä kannattaa laskea esim. hajauttamalla sijoituksia ajallisesti (kuten sijoittamalla joka kuukausi huolimatta siitä, mikä tilanne markkinoilla on), maantieteellisesti ja eri toimialoille. Jos päätät aloittaa indeksirahastoihin sijoittamisen, on valinta syytä tehdä harkiten, jos haluat säilyttää sijoituksiasi pitkään.

Olipa tavoitteenasi miljoonan potti tai jotain muuta, aloittaminen edes pienillä summilla on keino päästä nauttimaan ajan ja korkoa korolle -ilmiön vaikutuksesta.

Onko miljoonan potti kunnianhimoinen suunnitelma vai matemaattisesti peruskauraa?